الجمعة، 26 أغسطس 2011

لفائف الجبنة الحلوة الهشة




المكونات :

1 باكيت شرائح عجينة سمبوسة
1 كوب جبنة كبايات ( كاسات ) ( سائلة )
رشة خفيفة نشا
قليل من الدقيق ( المقدار مرن )
قليل من الماء
زيت ذرة يستخدم عند القلي
مقدار من الشربات ( الشيرة - القطر )
سمسم للتزيين حسب الرغبة


الطريقة :
  • لما تطلعي عجينة السمبوسة من الكيس النايلون لازم تغطيها وإلا تنشف وتخرب وما تعرفيش تلفيها لإنها ساعتها حتتفتت ، والفوطة اللي حتستخدميها تبليها بشوية مية ( ماء ) وتعصريها وبعدين تغطي بيها عجينة السمبوسة بكده العجينة تحتفظ بطراوتها .
  • أجهز عجين الدقيق اللي حأستخدمه في قفل لفيفة الجبنة ، وذلك بخلط قليل من الدقيق مع قليل من الماء .

  • المهم أن يتكون عندي عجينة لاهي بالخفيفة اللي زي الماء ولا هي بالثقيلة بحيث لما أرفع الفرشاة ينزل لي شريط من عجينة الدقيق .

  • وفي طبق آخر أضع الجبنة الكبايات ( المفضل عدم وضع كل الكوب مرة واحدة بل أضع نصف مقدار الجبنة اللي في الكوب وكلما احتجت المزيد من الجبنة أزود المقدار ) ، وأرش على الجبنة رشة خفيفة من النشا ، ثم أخلطها معها جيدا ، وسبب استخدام النشا مع الجبنة إن الجبنة عند القلية في الزيت مش حتسيح وتطلع من السمبوسة وتنتشر في الزيت وده سر مهم من أسرار نجاح سمبوسة الجبنة .


  • تخلط الجبنة مع النشا خلطا جيدا .

  • شريحة السمبوسك أقطعها بالنصف لإنها طويلة وبكده كل شريحة حتعمل لي 2 لفيفة جبنة .
  • أستخدم فرشاة ( دي فرشاة ثانية غير الفرشاة التي سأستخدمها مع الدقيق ) في وضع الجبنة في منتصف شريحة السمبوسة بحيث أراعي عدم وضع جبنة على جوانب الشريحة علشان ما تطلعش بره الشريحة عند القلية ، وأيضا لا أضع جبنة عند نهاية الشريحة لإني سأدهنها بعجينة الدقيق .

  • ألف الشريحة وعند اللف أراعي إني أخلي اللفة مرتاحة ( مش مرتاحة قوي علشان ما تفكش مني ، مرتاحة شوية بس ) ، علشان عند الأكل أحس إن لفيفة الجبنة هشة .

  • ندهن طرف اللفيفة بعجينة الدقيق التي ستكون بمثابة الصمغ اللي يلزق طرفها .

  • كلما انتهيت من لفيفة جبنة أضعها في صينية وأغطيها بفوطة علشان ما تنشفش .
  • بعد الإنتهاء من لف كل شرائح الجبنة ، البعض يقليها مباشرة لكني أفضل وضعها بالفريزر حتى تتماسك وتجمد قبل القلية ، ده بيدي نتائج أفضل .
  • عند القلية : نضع زيت غزير في مقلاة ( لما يكون الزيت غزير أستخدم مقلاة صغيرة الحجم لتوفير كمية الزيت ) ، وعندما يسخن نضع حبات الجبنة وأخلي النار متوسطة وليست عالية ، ولا نكثر كمية حبات الجبنة لإنها مجمدة ولا نريد للزيت أن يبرد ، مع التقليب بحرص .
  • ترفع من المقلاة ثم توضع في طبق به شربات ، ثم تصفى في مصفاة قبل وضعها في طبق التقديم .
  • يمكن أن يرش الوجه بقليل من السمسم حسب الرغبة .


ملاحظات :
  • للتخزين : يستحسن تخزين لفائف الجبنة بالفريزر قبل القلية ، وعادة أنا بأعمل منها كمية بألفها أمام التلفزيون على بال ما المسلسل يخلص هو وإعلاناته ، بس إيه كمية الإعلانات الرهيبة دي ، ده بدرجة إن الواحد بقى يحس إنه بيتفرج على إعلانات وبينهم المسلسل هو الفاصل .
  • المهم ، حنرص اللفائف على صواني بلاستيك وتكون متباعدة قليلا ، وتدخل الفريزر عدة ساعات وعندما تجمد جيدا نضعها في أطباق بلاستيك وممكن ساعتها تكون الحبات متلاصقة وعدة صفوف  مش مشكلة لإنها مجمدة فلن تلصق  ، ثم أضعها داخل كيس بلاستيك ، وتحفظ بالفريزر وعند الإستخدام أخرج فقط الكمية التي سأقليها ، وتقلى مباشرة بدون فك التجميد .
  • فيه ملاحظة بالنسبة لنوع الجبنة الكريمية المستخدمة طبعا انت ممكن تستخدمي أي نوع يعجبك لكن المفضل النوع اللي يكون سهل الفرد بحيث ممكن تستخدمي الفرشاة في وضع الجبنة على الشريحة ، لكن إذا استخدمت جبنة ووجدتيها صعبة الفرد في الحالة دي ممكن تستخدمي ظهر طرف ملعقة صغيرة في وضع الجبنة .
  • بالهناء والشفاء ،،،