الثلاثاء، 21 يناير 2014

سمك مع رز صيادية


المقادير :
1 كيلو سمك فيليه
ملح ، فلفل أسود
رشة شطة حمراء بودرة
1 ملعقة صغيرة كمون ناعم
1 ملعقة صغيرة كركم
1 ملعقة صغيرة كزبرة مطحونة ناعمة
1/4 ملعقة صغيرة صفار زعفران
1 رأس ثوم مفروم
عصير 1 ليمونة أضاليا ( الأصفر ) أو 2 ليمون بنزهير ( الأخضر )
2 كوب رز بسمتي
1 بصلة متوسطة
زيت ذرة 

الطريقة :
  • إعداد السمك:
    • يقطع السمك الى قطع متوسطة الحجم ثم يتبل السمك بالليمون + الثوم + الملح + الفلفل الأسود + الشطة + الكمون + الكزبرة + الكركم + صفار الزعفران ويغطى بالنايلون ويدخل الثلاجة حتى يتشرب بالتتبيلة (كل ما تركته في التتبيلة مدة أطول كان أفضل لكن على الأقل مدة ساعة ).
    • عند وقت القلي : نضع قطع السمك المتبلة في دقيق مخلوط بالملح والفلفل الأسود ثم تقلى في الزيت 1/2 قلية ( يعنى غير كاملة النضج ) ثم ترفع من الزيت وتوضع في طبق .
  • إعداد الرز:
    • في حلة ( قدر ) نضع قليلا من الزيت اللي سبق وحمرنا فيه السمك ( الزيت حيكون لونه برتقالي علشان ده لون صفار الزعفران ) ونضع فيه البصلة المخرطة ونقلب الى أن تتحمر البصلة بشكل جيد ( في الوصفة دي لازم البصلة تتحمر ويكون لونها غامق لكن مش محروق ) .
    • بعد كده نضع 3 كوب ماء فوق البصلة + 1/4 2 ملعقة صغيرة ممسوحة ملح وتترك لتغلي .
    • بعد أن يغلي الماء بشكل جيد نضيف الرز المغسول والمصفى .
    • بعد كده نصف قطع السمك فوق الرز ونغطي الحلة وتوضع على نار هادئة وتحتها صاجة وتترك حتى ينضج الرز والسمك ثم تقدم .

ملاحظات :
  • من عوامل نجاح الرز في هذه الوصفة انه لازم يغلي بشكل جيد ، يعني مش تلاقي الماء سخن تقومي حاطة الرز ، لأ لازم الميه تغلي كويس وبعدين تضيفي عليها الرز .
  • بالنسبة للمقادير لو عايزة تغيري في الكمية فكل 1 كوب رز عليه 1/2 1 كوب ماء ( أو حسب كمية الماء اللي انت متعوده تضيفيها عادة على الرز ) ، وبالنسبة للملح فكل 1 كوب رز عليه 1 ملعقة صغيرة ممسوحة ملح ، ووجدت اني لما اضع السمك مع الرز في نفس الحلة فالرز بيحتاج ازيد مقدار الملح قليلا علشان كده زدت 1/4 ملعقة صغيرة ملح .
  • للتنويع : ممكن تقدمي الوصفة دي بطريقة مختلفة ، فممكن تقلي السمك تمام النضج وتعملي الرز بنفس الطريقة لكن لوحده بدون ما تضعي السمك معاه في الحلة ، ويبقى كده أكنك عملت وصفة جديدة .
وبالهناء والشفاء ،،،

الاثنين، 13 يناير 2014

كبسة رز بالقرفة وصلصة الطماطم

وصفة رااائعة المذاق للرز مع اللحم .

المقادير :
1 كيلو لحم غنم بالعظم
2 كوب رز بسمتي 
ملح ، فلفل أسود
2 ملعقة صغيرة قرفة ناعمة
حبهان صحيح ، قرنفل صحيح ، ورق لورو ( ورق غار )
بصل
2 فص ثوم مفروم
2 ملعقة كبيرة صلصة طماطم
للتزيين مكسرات ( لوز ، زبيب )
زيت ذرة

الطريقة :
  • اعداد اللحم : 
    • نسلق اللحم في ماء مضاف له 2 بصلة كبيرة مقطعة بالنصف + فلفل أسود ناعم + فصوص الحبهان + حبات القرنفل الصحيح + ورق الغار + 2 ملعقة صغيرة قرفة ناعمة ( بحب استخدم الحلة البرستو لانها بتسلق اللحمة بسرعة لكن ممكن تتسلق اللحمة في الحلة العادية بس حتاخد وقت اكثر ) .
  • اعداد الرز :
    • نضع قليلا من الزيت في الحلة ونحمر فيها بصلة صغيرة مخرطة وأول ما تبدأ البصلة تغير لونها نضيف لها 2 فص ثوم مفروم ونقلب .
    • وسريعا ( لاني مش عايزة الثوم يتحمر علشان ما يبقاش طعمه مر ) نضيف 2 ملعقة كبيرة صلصة الطماطم وأقلبها في الزيت .
    • نضيف 3 كوب من مرقة اللحم ( بعد تصفيتها ) + 2 ملعقة ممسوحة ملح وتترك المرقة لتغلي.
    • نغسل الرز بالماء جيدا ونصفيه - بدون نقع - ونضيفه على المرقة ونغطي الحلة ونتركها على نار هادئة حتى تنضج .
  • الزينة :
    • في مقلاة صغيرة نضع قليلا من الزيت ونحمر فيه اللوز ( او اي مكسرات اخرى ) ثم نضع عليه الزبيب ونقلب ثم نغلق النار .
  • اعداد الطبق للتقديم :
    • نضع الرز في طبق كبير وفوقه المكسرات والزبيب واللحم .

ملاحظات :
    • بالنسبة للبصلة التي توضع مع الرز الافضل عدم تخريطها بالسكين واستخدام محضرة الطعام لتخريطها تخريطا صغيرا ، لماذا ؟ لانك لو خرطيتها بالسكين وانت بتاكلي الرز حتشوفي البصل ، لكن لما تستخدمي محضرة الطعام لما تأكلي الرز مش حتشوفي البصل لكن حتشعري بمذاقه الممزوج بالثوم والصلصة وحتقولي الله الرز ده طعمه جميل هو معمول ازاي .
    • وكمان بالنسبة لللحمة ممكن بعد ما الرز يشرب ماؤه اللي على الوجه وقبل ما يكتمل نضجه اضع اللحمة الناضجة في الحلة على وجه الرز واغطي الحلة واترك الرز ليكمل نضجه ، وممكن كمان اني لا اضع اللحمة فوق الرز في الحلة وأسيبها في الشوربة ( بعد تصفيتها ) ولما آجي أقدمها أسخن الشوربة فتسخن اللحمة بشكل جيد ، واللحمة في الوصفة دي بأقدمها مسلوقة مش محمرة وبيكون لونها غامق وشهي لانها متشربة بنكهة القرفة والتوابل .
    • لو رغبت في عمل مقادير أخرى من الرز : فكل 1 كوب رز له 1/2 1 كوب مرقة لحم و1 ملعقة صغيرة ممسوحة ملح و1 ملعقة كبيرة صلصة طماطم و1 فص ثوم وبالنسبة للبصل ممكن استخدم بصلة أكبر .
وبالهناء والشفاء ،،،

السبت، 4 يناير 2014

حليب بالقرفة

مشروب ساخن لذيذ المذاق خصوصا في أيام الشتاء الباردة .

المكونات :
حليب سائل ( لكل شخص مقدار ملء كوب من الحليب ، يعني ربع لتر حليب)
سكر ( المقدار حسب الرغبة )
قرفة ناعمة ( دارسين ناعم )

الطريقة 1 :

  • نضع الحليب في حلة على النار ويضاف له المقدار المرغوب من السكر ويقلب  .
  • يصب الحليب الساخن في الأكواب ويرش الوجه بالقرفة ويقدم .
  • كما يمكن تسخين الحليب ، ثم صبه في الاكواب واضافة السكر في الاكواب لكل شخص الكمية حسب رغبته ، ثم رش وجه الكوب بالقرفة الناعمة .
الطريقة 2 :
  • نضع الحليب في حلة على النار ويضاف له المقدار المرغوب من السكر ويقلب ، وعندما يسخن نرش القرفة الناعمة عليه مع التقليب بمضرب سلك يدوي.
  • يصب الحليب في أكواب ويقدم كما هو ، أو نصفي الحليب من القرفة بمصفاة الشاي عند صبه في الأكواب وفي هذه الحالة مذاق القرفة سيكون خفيفا .
  • كما يمكن اضافة السكر في الأكوب بدلا من اضافته للحليب في القدر .


وبالهناء والشفاء ،،،