الأحد، 29 ديسمبر 2013

الكشك

الكشك له عدة طرق لإعداده ، و دي طريقة بيتنا في اعداده ، وانا كنت متعودة أعمله بالنظر من غير مقادير بس حاولت اشوف المقادير اد ايه علشان اكتبها .

المقادير : 
3 كوب شوربة دجاج
6 ملاعق كبيرة حليب بودرة
3/4 3 ملاعق كبيرة دقيق أبيض
ملح ، فلفل أسود
1 بصلة كبيرة مخرطة
زيت ذرة

الطريقة :
  • نحمر البصلة في الزيت .
  • في حلة صغيرة نضع الشوربة + الحليب البودرة ونقلب ثم الملح والفلفل الأسود .
  • أدوب الدقيق في ثلث كوب ماء وبعد ما يذوب حيكون قوامه ثقيل فأخذ بالملعقة شوية شوربة واحطها فوق خليط الدقيق علشان اخفف قوامه مع التقليب وبعدين اصبه فوق الشوربة واقلبه ، كده اضمن ان الدقيق مش حيكلكع ، واخليه على النار علشان يستوي مع التقليب ، حألاقي ان خليط الكشك ابتدأ يتقل .
  • دلوقت البصلة حتكون اتحمرت أشيل 3/4 البصلة في طبق على جنب علشان ازين بيها طبق الكشك ، وباقي البصلة مع شوية الزيت اضعهم فوق الكشك مع التقليب .
  • أغرفهم في أطباق وأزين الوجه بالبصل المحمر ، ويؤكل الكشك بالخبز .

ملاحظات :

  • لكل كوب شوربة 2 ملعقة كبيرة حليب بودرة و1/4 1 ملعقة كبيرة دقيق .
  • اذا كنت حاستخدم الحليب السائل بدل الحليب البودرة فاضع 1 كوب حليب سائل مع 2 كوب شوربة دجاج ، والدقيق اذوبه في حليب سائل . 

وبالهناء والشفاء ،،،

الأحد، 22 ديسمبر 2013

شعرية بالدجاج والخضروات

بحب قوي التنويع في الطعام ، وممكن يوم ما أكون سالقة فراخ أشيل شوية منهم علشان اعمل بيهم الوصفة دي .

المقادير :

كمية من الشعرية
دجاج مسلوق مقطع قطع ( أرمي العظم )
شوربة دجاج
قطعة بروكلي
قليل من المشروم المخرط شرائح طازج أو معلب
1 جزرة مخرطة شرائح
1 بصلة مخرطة
ملح ، فلفل أسود
رشة شطة مجروشة
1/2 ملعقة صغيرة كركم
1 ملعقة صغيرة كاري
زيت ذرة

الطريقة :

  1. نسخن شوربة الدجاج على النار ونضع بها قليل من الملح والفلفل الأسود والكركم والكاري .
  2. نسلق الجزر المخرط في الشوربة وبعد وضعه في الشوربة بحوالي 5 دقائق نضع قطع البروكلي ودي مش حتأخذ وقت على طول بتتسلق وما أخليهاش في الشوربة كثير علشان ما تدوبش ، يا دوب كام دقيقة .
  3. في نفس الوقت اللي وضعت فيه البروكلي أضع معاها الشعرية لإنها برضه مجرد دقائق وتنضج وما أخليهاش كثير علشان ما تعجنش .
  4. أصفي الجزر + البروكلي + الشعرية ولا أرمي الشوربة لاني حأحتاجها بعد كده .
  5.  في مقلاة كبيرة وعميقة ( أو قدر ) نضع قليلا من الزيت ، ونحمر البصلة ، ثم قطع المشروم ، ثم الدجاج ، ونبهرهم بالملح والفلفل الأسود والشطة .
  6. الخطوة الأخيرة نضع البروكلي + الجزر + الشعرية على البصل والدجاج في المقلاة ونخلطهم معا ، وممكن نحتاج نضيف قليلا من شوربة الدجاج عليهم علشان الأكل ما يكونش ناشف ، وبعدين نتأكد من مذاق الملح والفلفل ونغلق النار . 


وبالهناء والشفاء ،،،

الأربعاء، 18 ديسمبر 2013

البليلة

الجو برررررد ، وفي الجو البارد مفيش أحلى من شرب البليلة الساخنة ، وكمية مكونات البليلة بتختلف حسب الرغبة ، يعني فيه ناس بتحب القمح يكون كثير والحليب قليل وبيغرفوها في أطباق وتؤكل بالملعقة ، شخصيا في البيت عندنا كلنا بنحب نشرب البليلة فبخلي كمية الحليب كثيرة والقمح قليل بحيث نشرب الحليب اللي عليه القرفة ونأكل القمح .
ولإن سلق القمح بيأخذ وقت فمش معقول كل مرة حأعمل فيها بليلة أسلق القمح ، علشان كده بأسلق كمية وباحتفظ بيها في الثلاجة للاستخدام حين الحاجة .

المكونات :

قمح مسلوق صحيح الحبة ومقشور ( بدون القشرة )
حليب سائل
سكر
فانيليا
قرفة ناعمة ( دارسين ناعم ) ( اختياري ) 

الطريقة :

  1. طريقة سلق القمح :
    • الأول أنقي القمح وأغسله بالماء عدة مرات وبعد كده انقعه في الماء لمدة ساعة أو ساعتين ، ثم أصفيه من ماء النقع وأرمي ماء النقع .
    • إذا كنت سأسلقه في حلة ( قدر ) :
      •  أضع القمح في الحلة مع الماء على النار بحيث كمية الماء تكون أكبر من كمية القمح ، وأغطيه بغطاء الحلة لكن أراعي ان الغطاء يكون موارب شوية ( يعني غير محكم الاغلاق ، مفتوح شوية ) .
      • وميزة الطريقة دي اني اقدر أشوف القمح وأعرف اذا كان محتاج ميه يبقى ازيد كمية الماء ، لكنها بتأخذ وقت على بال القمح ما يستوي ( ينضج ) .
      • اذا نضج القمح ، أراعي ان الحلة يكون فيها ماء ، ليه ؟ علشان بعد ما أغلق النار حأغطي الحلة جيدا بغطاء الحلة وأترك القمح ليتشرب بالماء وينفش ( يعني يكبر حجمه ) ، وبأخليه متغطي لمدة نصف ساعة .
    • أما إذا كنت سأسلق القمح في حلة البخار :
      • أضع القمح مع الماء في حلة البخار على النار ، وأراعي شيئين الأول ان كمية الماء تكون اكبر بكثير من القمح ، والثاني اني لا أضع كمية قمح كبيرة في الحلة ، القمح وهو غير ناضج بيكون صغير في الحجم لكنه بيشرب ماء كثير وبينفش وكمان لو كانت الكمية كثيرة على الحلة ممكن جدا تلاقيه يشيط ( يتحرق ) منك ، وطبعا بالتعود حتعرفي أد ايه كمية القمح اللي تناسب حجم حلتك ( لأن قدور الضغط لها أحجام مختلفة ).
      • ميزة الطريقة دي انها سريعة ومريحة ، عادة أخلي القمح يسلق لمدة ساعة واحدة ، وبعد كده أغلق النار وأراعي اني بعد غلق النار لا أرفع البلبلة الخاصة بحلة الضغط اللي بيطلع منها البخار ( بصراحة مش عارفة بيسموها ايه ) وأترك القمح  لمدة نصف ساعة علشان يتشرب بالماء وينفش ، بعد كده أفتح عليه الغطاء ويبقى كده القمح جاهز  .
  2. طريقة حفظ القمح بالثلاجة :
    • عادة الكمية اللي بأسلقها من القمح أقسمها قسمين جزء أحتفظ بيه في الثلاجة من تحت وده بيستخدم في خلال مدة اسبوع الى عشرة ايام ، والماء المتبقي بعد سلق القمح أحتفظ به مع القمح .
    • والباقي بأقسمه وأوزعه في الأكياس الخاصة بحفظ الطعام وأحتفظ بيه في الفريزر ، ولما آجي أستخدمه أمسك الكيس وأضعه تحت حنفية الميه لمدة دقيقة علشان أقدر أطلع القمح المتجمد من الكيس ، وبعد كده أشوف حاستخدمه في ايه ؟ اذا كنت حاستخدمه في البليلة أضع القمح ( وهو مجمد ) في الحليب على النار وأقلبه من حين لآخر لحد ما يفك .
  3. طريقة اعداد البليلة :
    • أضع الحليب في قدر على نار متوسطة ثم أضيف كمية السكر المرغوبة مع التقليب .
    • أضيف القمح المسلوق وأحرك ، حتى يصل الحليب لدرجة الغليان فأحركه حتى لا يفور ، أغلق النار وأضع رشة من الفانيليا .
    • أغرف البليلة في أكواب كبيرة mugs وأضع رشة قرفة ناعمة على وجه الكوب لمن يرغب ومع الكوب ملعقة لتناول القمح .

وبالهناء والشفاء ،،،

الخميس، 12 ديسمبر 2013

صينية أوراك الدجاج المحمرة مع الخضروات فوق البوتاجاز

نجد ان ورك الدجاجة بيكون مكون من جزئين القطعة الغليظة والدبوس ، في الوصفة دي سنستخدم القطعة الغليظة كنوع من التغيير وكمان حجمها بيتناسب مع الخضار المقطع ، وطبخ الصينية فوق البوتاجاز بيجعل اعداد الطعام أسرع ولاننا حنحمر الدجاجة قبل الطبخ فسنجد ان وجهها محمر مما يعطيها شكلا شهيا عند التقديم .

المقادير :

1/2 كيلو أوراك دجاج بالجلد والعظم ( القطع الغليظة من الورك ) استخدمت ماركة ساديا
5 حبات كوسا مقشرة ومقطعة بالطول ( طولها حوالي 2 سم )
1 حبة جزر مقشرة ومقطعة بالطول ( طولها حوالي 2 سم )
1 حبة بطاطس كبيرة مقطعة مكعبات
2 حبة طماطم متوسطة
1 علبة صلصة طماطم
1 بصلة متوسطة
2 فص ثوم كبير مخرط شرائح
1/2 قرن فلفل حار مفروم 
ملح ، فلفل أسود
زيت ذرة

الطريقة :


  1. نضع صينية الفرن ( أفضل تكون دائرية علشان نقدر نغطيها بغطاء الحلة ) ، على البوتاجاز ونضع بها قليل من زيت الذرة .
  2. عندما يسخن الزيت قليلا نضع الكوسا + الجزر في الصينية ونشوحها ( نخليها تتحمر ) شوية ، ولما تتحمر قليلا نشيلها في طبق .
  3. نكون مقشرين البطاطس ومقطعينها مكعبات وواضعينها في الماء ، نصفيها من الماء ثم نضعها في الصينية تتحمر شوية وبعدين نشيلها في طبق .
  4. نضع قطع الدجاج لتتحمر في الزيت ونبهرها بالملح والفلفل الأسود من الجهتين وهي بتتحمر في الصينية .
  5. بعد ما تتحمر قطع الدجاج نضع شرائح الثوم والفلفل الحار المفروم ونقلب الدجاج معاها وأراعي ان الثوم لا يتغير لونه علشان ما يبقاش طعمه مر .
  6. في محضرة الطعام أفرم البصلة بحيث تكون مخرطة على صغير لكن مش ناعمة قوي وأشيلها في طبق .
  7. في نفس المحضرة أضرب الطماطم بقشرها بحيث برضه تكون مقطعة قطع صغيرة .
  8. دلوقت في وعاء أخلط الطماطم + البصل + صلصة الطماطم + ملح + فلفل أسود + ماء واستخدم ملعقة كبيرة لخلطهم .
  9. بعد ما حطيت الثوم والفلفل الحار على الدجاج على طول اضع عليها خلطة الطماطم بالبصل ولما تغلي على النار أضيف الخضروات وأغطيها بغطاء الحلة وأقلبها من وقت لآخر حتى تنضج .
  10. تقدم في أطباق وبجانبها طبق رز أبيض بشعرية مع السلاطة الخضراء .

ملاحظات :
  • ممكن استخدام مقلاة كبيرة غير لاصقة لتحمير الخضار والدجاج وبعد كده نصفهم في صينية الفرن ونكمل طبخهم .


وبالهناء والشفاء ،،،

الأحد، 1 ديسمبر 2013

عدس بالكاري

العدس في الوصفة دي بيتغمس بالخبز ، علشان كده بنستخدم كمية قليلة من الماء لإنضاجه ، ومذاقه مشطشط وملئ بالبهارات وأيضا شهي .

المقادير :

1 كوب عدس أصفر
1 بصلة متوسطة مخرطة
3 فصوص ثوم كبيرة مفرومة
ملح ، فلفل أسود
1/4 ملعقة صغيرة كركم
1 ملعقة صغيرة كاري بودرة
قرن فلفل حار مفروم أو شطة بودرة
قليل من أوراق الكاري الخضراء الطازجة
زيت ذرة

الطريقة :

  1. يغسل العدس بالماء عدة مرات ويصفى .
  2. في قدر صغير وعلى نار متوسطة نضع قليلا من الماء يعني حوالي 1/2 كوب وعندما يغلي نضع العدس ، وكلما احتاج العدس للماء نزيده قليلا من الماء الساخن ( بضع ملاعق في كل مرة ) مع التقليب الخفيف من الحين للآخر ( العدس ينضع سريعا ) .
  3. في مقلاة متوسطة الحجم نضع قليلا من زيت الذرة ثم البصلة المخرطة مع التقليب وأول ما تذبل البصلة وتبدأ في الاحمرار نضع أوراق الكاري ، ثم نضع الفلفل الحار المفروم مع الثوم ونقلب ، وسريعا نضع التوابل من ملح وفلفل وكركم وكاري .
  4. في هذه الأثناء سيكون العدس قد نضج ، نضعه في المقلاة التي بها البصل والتوابل ونقلب بخفة ، وعلى طول بمجرد خلط العدس بالبصل والثوم والتوابل نغلق النار .
  5. يغرف في أطباق صغيرة ويؤكل بالخبز .

وبالهناء والشفاء ،،،