الثلاثاء، 11 ديسمبر 2012

الكمونية ( كمونية اللحم )


الكمونية من الأكلات المصرية المتميزة المذاق ، وهذه طريقة بيتنا في اعدادها ، وسبحان الله الأكله دي بيكون فيها بركة لإني باستخدم نصف كيلو لحمة ولما اضيف له البطاطس كمية الطبق بتزداد والبطاطس بيأخذ طعم التتبيلة فبيكون الطبق ممتلئ وشهي .
ياريت تجربوها حتدعولي بإذن الله .

المقادير :

1/2 كيلو لحم بقري مقطع قطعا صغيرة الحجم
2 حبة بصل متوسطة مخرط
2 فص ثوم مقطع شرائح أو مفروم
2 حبة بطاطس مقشرة ومقطعة مكعبات صغيرة
ملح
فلفل أسود
1/2 ملعقة صغيرة بهار
1 ملعقة كبيرة كمون ناعم
زيت ذرة

الطريقة :


  • في قدر أو مقلاة كبيرة نضع زيت الذرة وعندما يسخن نضيف البصل المخرط ونقلب إلى أن يصبح لون البصل ذهبي .
















  • نضع الثوم فوق البصل ونقلب تقليبة ثم نضيف اللحم المقطع قطعا صغيرة ، ونبهر اللحمة بالفلفل الأسود والبهار ونقلب اللحمة فترة بدون اضافة أي ماء ( اذا وجدت ان الطبخة محتاجة اضافة المزيد من الزيت أضيف علشان اللحمة ماتلزقش في القدر وكمان الوصفة دي بتحتاج الزيت ) .
















  • نضيف مقدار من الماء بحيث يغطي اللحمة ( ليس بالكثير ) ونغطي القدر حتى تنضج اللحمة مع التقليب من حين لآخر ، واذا احتاجت لاضافة مزيد من الماء نضيف .













  • شوفي اللحمة هنا نضجت لكن مازال في القدر مقدار قليل من الماء ، أرش شوية ملح لتتبيل اللحمة و أترك اللحمة تتسبك أكثر إلى أن تشرب كل الماء ويظهر الدهن المخلوط بالبصل المكرمل .
















  • في أثناء اعداد اللحمة أجهز البطاطس وأقليها حتى تمام النضج وأشيلها في طبق .














  • أضيف مكعبات البطاطس المقلية على اللحمة بعد ما اتسبكت وشربت كل ماؤها وأقلبها معاها ، مع اضافة شوية ملح لتتبيل البطاطس .













  • الخطوة الأخيرة اني أضيف الكمون وأقلبه تقليبتين وأتأكد من مقدار الملح والفلفل انه مظبوط وأغلق النار ( ليه بأضيف الكمون في الآخر مش قبل كده ؟ علشان لو أضفته قبل كده على اللحمة ممكن يعطي طعم مر ) .
  • دلوقت نقدم الطبق وممكن نعمل بجانبه رز أبيض ، وكمان بيكون لذيذ قوي اذا اتغمس بالخبز .














ملاحظة :
  • ممكن نقلي البطاطس الأول ونشيله في طبق ، وبعد كده زيت البطاطس نأخذه ونحمر فيه البصلة ونكمل اعداد الوصفة .
وبالهناء والشفاء ،،،