السبت، 23 يناير 2010

رز أبيض

المقادير :
1 كوب رز ( رز مصري أو رز بشاور )
2/ 1 1 كوب ماء
1 ملعقة صغيرة ممسوحة ملح
قليل من الزيت أو ملعقة سمنة أو زبدة

الطريقة الأولى :
- نغسل الرز ونصفيه من الماء ( لا ينقع )
- في حلة نضع الزيت ننتظر ليسخن قليلا ثم نضع الرز ونقلب إلى أن نجد الرز لا يلصق في الحلة .
- نضيف الملح ونقلب .
- نضيف الماء ( درجة حرارة الماء عادية لا يشترط تسخينة )
- نغلق الحلة جيدا ونضع الحلة على النار الهادئة ويكون تحت الحلة صاجة .
- بعد ثلث ساعة تقريبا نفتح غطاء الحلة وأقلب بشكل خفيف بالشوكة أو ملعقة الرز من أسفل لأعلى وآخذ شوية بالملعقة للتأكد من مدى نضج الرز .
- نغلق النار عند نضج الرز .

  
الطريقة الثانية :
- في حلة نضع الماء + الملح + الزيت ونشعل النار
- نغسل الرز ونصفيه من الماء ( لا ينقع )
- عندما يصل الماء لدرجة الغليان نضع الرز .
- نغلق الحلة جيدا ونضع الحلة على النار الهادئة ويكون تحت الحلة صاجة .
- بعد ثلث ساعة تقريبا نفتح غطاء الحلة وأقلب بشكل خفيف بالشوكة أو ملعقة الرز من أسفل لأعلى وآخذ شوية بالملعقة للتأكد من مدى نضج الرز .
- نغلق النار عند نضج الرز .

الملاحظات :
  • الرز ( 2/1 كوب رز لكل شخص كبير ، 4/1 كوب رز للأطفال الكبار ) يمكن تقليل مقدار الرز حسب الرغبة
  • طبعا راعيت في الوصفة إني أعتمد على المقدار الأساسي للرز أنه يكون كوب واحد ، لكن في الواقع زي مااحنا شايفين بيعتمد على عدد الأشخاص وعلى الفئة العمرية وكمان على مدى حبهم لأكل الرز ......آه وقبل ما أنسى لو الرز سأقدم بجانبة طبق خضار زي البامية أو الفاصوليا ..الخ ، الكمية بأحسبها زي القاعدة اللي كتبتها ( دي قاعدة من تأليفي من كتر ما بطبخ الرز ولو كانت مكتوبة في أي حتة يبقى يا سلام بألف معادلات صح ) ان كل شخص احسب له نصف كوب رز ، لكن لو الرز هو الوجبة الأساسية ومفيش بجانبه خضار يعني زي مثلا الرز السعودي أو الرز المكبوس الكويتي يبقى أقدر لكل شخص نصف كوب رز ده مقدار أساسي ، وعلى الكمية الإجمالية أزود من مقدار الرز ودي بقه مالهاش معادلة .
  • الماء ( 2/1 1 كوب ماء لكل كوب رز)
  • الملح ( ملعقة صغيرة ممسوحة ملح لكل كوب رز) يمكن زيادة كمية الملح حسب الرغبة
  • الزيت ( قليل )
  • في بعض أنواع من الرز تحتاج كمية أقل من الماء ده تعرفيه بالتجربة لو اشتريت نوع جديد وخصوصا الرز المصري ، أما الرز البشاور فبيحب الماء وبيستحمل الطبخ علشان كده له أكلات خاصة به .
  •  لا نفتح الحلة كثيرا للتأكد من نضج الرز حتى لا يتبخر الماء .
  • الصاجة  ( الشياطة ) هي صفيحة توضع أسفل الرز حتى لا يشيط ( يتحرق ) ، وممكن شراؤها جاهزة أو أنا بأخذ علبة السمنة الكبيرة لما تفضى وأقطع بالفتاحة الحلقة الدائرية وأستخدمها شياطة ، لكن من المهم إذا عملت كده إنك تغسليها كويس وبعدين تسخنيها على النار قبل أول استخدام حتى يسود لونها ، وبعدين تستخدميها عادي تحت الحلة .
وبالهناء والشفاء ،،،