الأربعاء، 18 ديسمبر 2013

البليلة

الجو برررررد ، وفي الجو البارد مفيش أحلى من شرب البليلة الساخنة ، وكمية مكونات البليلة بتختلف حسب الرغبة ، يعني فيه ناس بتحب القمح يكون كثير والحليب قليل وبيغرفوها في أطباق وتؤكل بالملعقة ، شخصيا في البيت عندنا كلنا بنحب نشرب البليلة فبخلي كمية الحليب كثيرة والقمح قليل بحيث نشرب الحليب اللي عليه القرفة ونأكل القمح .
ولإن سلق القمح بيأخذ وقت فمش معقول كل مرة حأعمل فيها بليلة أسلق القمح ، علشان كده بأسلق كمية وباحتفظ بيها في الثلاجة للاستخدام حين الحاجة .

المكونات :

قمح مسلوق صحيح الحبة ومقشور ( بدون القشرة )
حليب سائل
سكر
فانيليا
قرفة ناعمة ( دارسين ناعم ) ( اختياري ) 

الطريقة :

  1. طريقة سلق القمح :
    • الأول أنقي القمح وأغسله بالماء عدة مرات وبعد كده انقعه في الماء لمدة ساعة أو ساعتين ، ثم أصفيه من ماء النقع وأرمي ماء النقع .
    • إذا كنت سأسلقه في حلة ( قدر ) :
      •  أضع القمح في الحلة مع الماء على النار بحيث كمية الماء تكون أكبر من كمية القمح ، وأغطيه بغطاء الحلة لكن أراعي ان الغطاء يكون موارب شوية ( يعني غير محكم الاغلاق ، مفتوح شوية ) .
      • وميزة الطريقة دي اني اقدر أشوف القمح وأعرف اذا كان محتاج ميه يبقى ازيد كمية الماء ، لكنها بتأخذ وقت على بال القمح ما يستوي ( ينضج ) .
      • اذا نضج القمح ، أراعي ان الحلة يكون فيها ماء ، ليه ؟ علشان بعد ما أغلق النار حأغطي الحلة جيدا بغطاء الحلة وأترك القمح ليتشرب بالماء وينفش ( يعني يكبر حجمه ) ، وبأخليه متغطي لمدة نصف ساعة .
    • أما إذا كنت سأسلق القمح في حلة البخار :
      • أضع القمح مع الماء في حلة البخار على النار ، وأراعي شيئين الأول ان كمية الماء تكون اكبر بكثير من القمح ، والثاني اني لا أضع كمية قمح كبيرة في الحلة ، القمح وهو غير ناضج بيكون صغير في الحجم لكنه بيشرب ماء كثير وبينفش وكمان لو كانت الكمية كثيرة على الحلة ممكن جدا تلاقيه يشيط ( يتحرق ) منك ، وطبعا بالتعود حتعرفي أد ايه كمية القمح اللي تناسب حجم حلتك ( لأن قدور الضغط لها أحجام مختلفة ).
      • ميزة الطريقة دي انها سريعة ومريحة ، عادة أخلي القمح يسلق لمدة ساعة واحدة ، وبعد كده أغلق النار وأراعي اني بعد غلق النار لا أرفع البلبلة الخاصة بحلة الضغط اللي بيطلع منها البخار ( بصراحة مش عارفة بيسموها ايه ) وأترك القمح  لمدة نصف ساعة علشان يتشرب بالماء وينفش ، بعد كده أفتح عليه الغطاء ويبقى كده القمح جاهز  .
  2. طريقة حفظ القمح بالثلاجة :
    • عادة الكمية اللي بأسلقها من القمح أقسمها قسمين جزء أحتفظ بيه في الثلاجة من تحت وده بيستخدم في خلال مدة اسبوع الى عشرة ايام ، والماء المتبقي بعد سلق القمح أحتفظ به مع القمح .
    • والباقي بأقسمه وأوزعه في الأكياس الخاصة بحفظ الطعام وأحتفظ بيه في الفريزر ، ولما آجي أستخدمه أمسك الكيس وأضعه تحت حنفية الميه لمدة دقيقة علشان أقدر أطلع القمح المتجمد من الكيس ، وبعد كده أشوف حاستخدمه في ايه ؟ اذا كنت حاستخدمه في البليلة أضع القمح ( وهو مجمد ) في الحليب على النار وأقلبه من حين لآخر لحد ما يفك .
  3. طريقة اعداد البليلة :
    • أضع الحليب في قدر على نار متوسطة ثم أضيف كمية السكر المرغوبة مع التقليب .
    • أضيف القمح المسلوق وأحرك ، حتى يصل الحليب لدرجة الغليان فأحركه حتى لا يفور ، أغلق النار وأضع رشة من الفانيليا .
    • أغرف البليلة في أكواب كبيرة mugs وأضع رشة قرفة ناعمة على وجه الكوب لمن يرغب ومع الكوب ملعقة لتناول القمح .

وبالهناء والشفاء ،،،