المقادير :
1 ملعقة صغيرة فانيليا سائلة
1 ملعقة صغيرة خل
2 ملعقة كبيرة قشدة ( جيمر )
50 جرام زبدة طرية بدرجة حرارة الغرفة
3 ملعقة كبيرة دقيق
1 ملعقة صغيرة بيكنج باودر
زيت ذرة للقلي
1 كوب من الشربات ( الشيرة )
- في طبق نضع البيضة + الفانيليا + الخل + القشطة + الزبدة ونخلط بالمضرب السلك اليدوي .
- في طبق آخر نخلط بالملعقة الحليب البودرة + الدقيق + البيكنج باودو.
- ثم نضع مكونات الطبق الثاني فوق الطبق الأول الذي به البيض وندعك باليد ( لا نستخدم المضرب اليدوي لأن المكونات ستلصق به ) .
- إذا وجدت العجينة تلزق في يدي أرش عليها شوية حليب بودرة وأدعك حألاقيها تماسكت وبقت كويسة ومابقتش تلصق في اليد .
- أشكلها كرات صغيرة الحجم ( أنتهي من تشكيل كل الكرات قبل مرحلة القلي )
- أختار مقلاة صغيرة الحجم جدا وعميقة وأضع بها زيت غزير ومن المهم جدا إني أضعها على أصغر عين في البوتاجاز ، ومش بس كده كمان تكون النار على الواطي ( الهادئ ) ليه ؟! لإني لو ماعملتش كده حألاقيها اسودت بسرعة من بره ومن جوه حتكون غير ناضجة .
- أنتظر إلى أن يسخن الزيت قليلا فقط ثم أضع بضع كرات فيه وبمقصوصة صغيرة أحرك الكرات ولازم أقف بجانب البوتاجاز ولا أتركه علشان الكرات بتحتاج ملاحظة مستمرة ، ولما تنضج وتنفش ويصبح لونها ذهبي أشيلها من الزيت وأضعها في طبق الشربات ثم بمقصوصة أخرى أصفيها من الشربات وأضعها في مصفاة ، أكرر نفس العمل مع باقي الكرات إلى أن أنتهي من كل المقدار ، وبعد ذلك أضع الكرات في طبق التقديم .
ملاحظات :
- لإعداد الشربات نضع في حلة مقدارين من السكر مع مقدار من الماء ، يعني لو كنا حنحط 2 كوب سكر يبقى عليهم 1 كوب ماء ونتركهم على النار حتى يصلوا لدرجة الغليان ثم نضع عليهم بضع قطرات من عصير الليمون ونتركهم يغلوا شوية ثم نغلق النار ، ولما يبردوا ندخلهم الثلاجة ونستخدمهم . في الوصفة دي أخذت 1 كوب من الشربات الذي سبق اعداده.
- عادة بحب أعمل كمية أكبر من الشربات وأحتفظ بها في برطمانات زجاجية في الثلاجة لتسهيل عملية اعداد الحلويات ، وكمان في بعض الأحيان استبدل عصير الليمون بالفانيليا لكن انتبه اني لازم اغلق النار قبل وضعها في الشربات .
- الشربات ده حكاية .. في بعض الأحيان بحب أعمل شربات خفيف يعني أضع 1 كوب سكر مع 1 كوب ماء ، لأنه في بعض الحلويات بنحب طعم السكر فيها يكون خفيف وده ميزة اعداد الحلويات في المنزل .
- كمان في فصل الصيف عادة بيتقدم عصائر كثير وبيكون فيها ثلج وباردة ، ولما نحط في المشروب البارد السكر - حتى لو وضعنا السكر قبل الثلج - بيأخد وقت في التقليب ومابيدوبش كله ، فلقيت أحسن طريقة ايه ؟ اني اعمل شربات خاص بالعصائر لكن لا أضع فيه لا ليمون ولا فانيليا ، بس ميه وسكر أغليهم على البوتاجاز وأحطهم في برطمان أو شفشق وأستخدمه وقت اعداد العصير ، وبكده أصبح اعداد العصير اسهل واسرع .