المكونات :
1 باكيت شرائح عجينة سمبوسة
1 كوب جبنة كبايات ( كاسات ) ( سائلة )
رشة خفيفة نشا
قليل من الدقيق ( المقدار مرن )
قليل من الماء
زيت ذرة يستخدم عند القلي
مقدار من الشربات ( الشيرة - القطر )
سمسم للتزيين حسب الرغبة
الطريقة :
- لما تطلعي عجينة السمبوسة من الكيس النايلون لازم تغطيها وإلا تنشف وتخرب وما تعرفيش تلفيها لإنها ساعتها حتتفتت ، والفوطة اللي حتستخدميها تبليها بشوية مية ( ماء ) وتعصريها وبعدين تغطي بيها عجينة السمبوسة بكده العجينة تحتفظ بطراوتها .
- أجهز عجين الدقيق اللي حأستخدمه في قفل لفيفة الجبنة ، وذلك بخلط قليل من الدقيق مع قليل من الماء .
- المهم أن يتكون عندي عجينة لاهي بالخفيفة اللي زي الماء ولا هي بالثقيلة بحيث لما أرفع الفرشاة ينزل لي شريط من عجينة الدقيق .
- وفي طبق آخر أضع الجبنة الكبايات ( المفضل عدم وضع كل الكوب مرة واحدة بل أضع نصف مقدار الجبنة اللي في الكوب وكلما احتجت المزيد من الجبنة أزود المقدار ) ، وأرش على الجبنة رشة خفيفة من النشا ، ثم أخلطها معها جيدا ، وسبب استخدام النشا مع الجبنة إن الجبنة عند القلية في الزيت مش حتسيح وتطلع من السمبوسة وتنتشر في الزيت وده سر مهم من أسرار نجاح سمبوسة الجبنة .
- تخلط الجبنة مع النشا خلطا جيدا .
- شريحة السمبوسك أقطعها بالنصف لإنها طويلة وبكده كل شريحة حتعمل لي 2 لفيفة جبنة .
- أستخدم فرشاة ( دي فرشاة ثانية غير الفرشاة التي سأستخدمها مع الدقيق ) في وضع الجبنة في منتصف شريحة السمبوسة بحيث أراعي عدم وضع جبنة على جوانب الشريحة علشان ما تطلعش بره الشريحة عند القلية ، وأيضا لا أضع جبنة عند نهاية الشريحة لإني سأدهنها بعجينة الدقيق .
- ألف الشريحة وعند اللف أراعي إني أخلي اللفة مرتاحة ( مش مرتاحة قوي علشان ما تفكش مني ، مرتاحة شوية بس ) ، علشان عند الأكل أحس إن لفيفة الجبنة هشة .
- ندهن طرف اللفيفة بعجينة الدقيق التي ستكون بمثابة الصمغ اللي يلزق طرفها .
- كلما انتهيت من لفيفة جبنة أضعها في صينية وأغطيها بفوطة علشان ما تنشفش .
- بعد الإنتهاء من لف كل شرائح الجبنة ، البعض يقليها مباشرة لكني أفضل وضعها بالفريزر حتى تتماسك وتجمد قبل القلية ، ده بيدي نتائج أفضل .
- عند القلية : نضع زيت غزير في مقلاة ( لما يكون الزيت غزير أستخدم مقلاة صغيرة الحجم لتوفير كمية الزيت ) ، وعندما يسخن نضع حبات الجبنة وأخلي النار متوسطة وليست عالية ، ولا نكثر كمية حبات الجبنة لإنها مجمدة ولا نريد للزيت أن يبرد ، مع التقليب بحرص .
- ترفع من المقلاة ثم توضع في طبق به شربات ، ثم تصفى في مصفاة قبل وضعها في طبق التقديم .
- يمكن أن يرش الوجه بقليل من السمسم حسب الرغبة .
- للتخزين : يستحسن تخزين لفائف الجبنة بالفريزر قبل القلية ، وعادة أنا بأعمل منها كمية بألفها أمام التلفزيون على بال ما المسلسل يخلص هو وإعلاناته ، بس إيه كمية الإعلانات الرهيبة دي ، ده بدرجة إن الواحد بقى يحس إنه بيتفرج على إعلانات وبينهم المسلسل هو الفاصل .
- المهم ، حنرص اللفائف على صواني بلاستيك وتكون متباعدة قليلا ، وتدخل الفريزر عدة ساعات وعندما تجمد جيدا نضعها في أطباق بلاستيك وممكن ساعتها تكون الحبات متلاصقة وعدة صفوف مش مشكلة لإنها مجمدة فلن تلصق ، ثم أضعها داخل كيس بلاستيك ، وتحفظ بالفريزر وعند الإستخدام أخرج فقط الكمية التي سأقليها ، وتقلى مباشرة بدون فك التجميد .
- فيه ملاحظة بالنسبة لنوع الجبنة الكريمية المستخدمة طبعا انت ممكن تستخدمي أي نوع يعجبك لكن المفضل النوع اللي يكون سهل الفرد بحيث ممكن تستخدمي الفرشاة في وضع الجبنة على الشريحة ، لكن إذا استخدمت جبنة ووجدتيها صعبة الفرد في الحالة دي ممكن تستخدمي ظهر طرف ملعقة صغيرة في وضع الجبنة .
- بالهناء والشفاء ،،،