الأحد، 18 سبتمبر 2011

الكفتة المصرية - كفتة مقلية بالبقسماط

طريقة الكفتة دي هي اللي دايما والدتي ( الله يرحمها ) كانت بتعملها ، ولما الواحد كان يأكلها من إيديها يحس أنه بيأكل أحلى كفتة في الدنيا ...
والكفتة دي في بعض الأحيان نعملها ببطاطس مبشورة وفي أحيان أخرى بدون بطاطس والطريقتين حلوين ، وكمان بالنسبة لمقدار الملح والفلفل فتقريبية وتخضع للذوق الشخصي .

المقادير:

2/1 كيلو لحم بقري مفروم ناعم
1 بصلة كبيرة
1 حبة بطاطس صغيرة
1 ملعقة صغيرة ممسوحة ملح
2/1 ملعقة صغيرة فلفل أسود
1 ملعقة صغيرة بهار
8/1 ملعقة صغيرة شطة بودرة
1 بيضة
قليل من البقدونس المخرط صغير جدا
4/1 عصيرليمون أضاليا ( الأصفر ) أو 2/1 عصير ليمون بنزهير ( الأخضر )
بقسماط مطحون
زيت ذرة للقلي

الطريقة :
  • في محضرة الطعام نضع البصلة + الملح + الفلفل الأسود + البهار + الشطة + عصير الليمون ويضرب حتى تصبح البصلة ناعمة .
  • نضع اللحمة المفرومة في طبق ثم نضيف عليها خلطة البصل بالتوابل ، ونخرط بالسكينة شوية البقدونس تخريط ناعم ونضعه فوق اللحمة ، ثم نخلط بيدنا .


  • نبشر حبة البطاطس الصغيرة بالمبشرة .


  • نخلط بيدنا اللحمة مع البطاطس .


  • نكسر بيضة في طبق منفصل ( للتأكد من صلاحيتها ) ثم نضعها على اللحمة ( احنا بنكسر بيضة واحدة بس على الكمية دي ) .


  • نخلط البيضة مع اللحمة بيدنا  .


  • نضع شوية بقسماط ناعم فوق اللحمة حوالي 2 ملعقة كبيرة ، علشان خلطة اللحمة بتكون طرية واحنا عايزينها تمسك شوية ، وإذا لقينا إن ملعقتي البقسماط لا تكفي ممكن نزيدها شوية كمان ، لكن لا نزيدها كثيرا  لإننا حنغلف الكفتة من الخارج بالبقسماط ، وكمان النوع ده من الكفتة أصلا بيكون طري .


  • نخلط اللحمة مع البقسماط .


  • نأخذ قطعة من اللحمة بحجم البيضة الكبيرة ونعملها صوابع مبططة  ثم نضع إصبع الكفتة في البقسماط .


  • في مقلاة نسخن الزيت ونقلي الكفتة في زيت شبه غزير ( طبعا لو كان زيت غزير حيكون أحسن لكن علشان ما نهدرش في كمية الزيت فالزيت شبه الغزير يؤدي الغرض بشكل ممتاز ) ، وطبعا مع مراعاة عدم تقليبها إلا عند نضج الوجه السفلي ثم تقليبها بحرص على الوجه الآخر.


  • عند نضج الكفتة نضعها في مصفاة لتصفية الزيت الزائد ، ونشيلها من المصفاة قبل وضع كفتة أخرى من المقلاة عليها ، ليه ؟ علشان لو حطيت كفتة من المقلاة فوق الكفتة اللي في المصفاة ، الكفتة اللي تحت حتتغرق زيت ، يبقى كده ماعملناش حاجة .


  • نشيل الكفتة من المصفاة ونضعها فوق كلينكس المطبخ ، علشان نصفي المزيد من الزيت لو رغبنا في ذلك أو نضعها في صينية بدون كلينكس المطبخ حتى ننتهي من قلية كل الكفتة .


  • نقدم الكفتة في طبق التقديم ، وممكن نعمل جنبها طبق معكرونة بالصلصة ، وماننساش طبعا السلطة الخضراء .



  • التخزين :  يمكن تخزين الكفتة دي بعد عملها بكل المكونات السابقة ووضع البيضة وتشكيلها صوابع مبططة وتغليفها بالبقسماط  ، ثم توضع على صينية وتدخل الفريزر ، وبعد عدة ساعات لما تجمد نضعها في أكياس بلاستيك بالفريزر ، وعند الاستخدام نخرج فقط الكمية التي سنستخدمها وتوضع في الزيت الساخن مباشرة وهي مجمدة .

وبالهناء والشفاء ،،،