الأحد، 10 أكتوبر 2010

رز أبيض بالحبهان











عند إعداد الرز الأبيض فإننا عادة نضيف له الماء والملح بالإضافة إلى الزيت أو السمنة ، لكن الرز يصبح طعمه ألذ بكثير إذا أضفنا له شوربة دجاج بدلا من الماء ، وعادة بأعمل كده في اليوم إللي بأكون سالقه فيه فراخ ، لكن في بعض الأحيان بأكون عايزه أبدأ أعمل الرز قبل سلق الفراخ علشان كده كنت بآخذ الماء الساخن اللي مجهزاه في حلة على النارواللي واضعه فيه كل التوابل والبصل الخاص بسلق الفرخه وأستخدمه لطبخ الرز  .. ، طيب في أيام ثانية بأبقى عايزه أعمل الرز المتبل ده بس ماأكونش سالقة فراخ ، حأعمل إيه بقى في الحالة دي ؟! قلت لنفسي خلينى أجرب أحط التحبيشه اللي بأحطها في ماء سلق الفراخ على الرز مباشرة وأشوف النتيجة ، وطبعا لو ماكانتش النتيجة حلوه ما كنتش حأكتبها مش كده وإلا إيه ...  

المقادير :

1 كوب رز
2/1 1 كوب شوربة دجاج أو ماء
1 ملعقة ممسوحة ملح
قليل من الزيت أو السمنة
1 بصلة
1 ورقة لورو ( ورقة غار )
 4 حبات حبهان ( هيل )
1 عود قرفة ( دارسين )
4 حبات قرنفل ( مسمار )
فلفل

 الطريقة الأولى :
  1. نغسل الرز ونصفيه من ماؤه ( بدون نقع )
  2. نضع الزيت في حلة ثم نضع الرز المصفى ونقلبه ثم نضع الملح ونقلبه حوالي دقيقتين .
  3. تحضير شوربة الدجاج : في حلة أضع ماء + ورقة لورو + 4/1 ملعقة فلفل أسود + حبهان + قرنفل + عود قرفة + بصلة مقطعة بالنصف وأتركها تغلي ثم أضع بها الدجاجة المغسولة وأزيل أي ريم يظهر على وجه الحلة وأقلب الدجاجة بين الحين والآخر حتى النضج .
  4. نضيف شوربة الدجاج فوق الرز ونغطي الحلة ونضعها فوق صفيحة على نار هادئة حتى النضج .
  5. هذا الرز يناسب جدا تقديمه بجانب مأكولات الدجاج مثل الدجاج المقلي ، وكذلك الدجاج المقلي بتتبيلة الدقيق والبابريكا .
الطريقة الثانية :
  1. نغسل الرز ونصفيه من ماؤه ( بدون نقع )
  2. نضع زيت في حلة ثم نضع الرز المصفى ونقلبه ثم نضع الملح ونقلبه حوالي دقيقتين .
  3. تحضير الماء المتبل :  في حلة أضع ماء + ورقة لورو + 4/1 ملعقة فلفل أسود + حبهان + قرنفل + عود قرفة + بصلة مقطعة بالنصف وأتركها تغلي .
  4. أضيف الماء المتبل ( بدون وضع التوابل الصحيحة ) فوق الرز وأغطي الحلة وأضعها فوق صفيحة على نار هادئة حتى النضج .
  5. هذا الطبق يمكن مثلا تقديمه بجانب صينية دجاج محمر بالبطاطس .

الطريقة الثالثة :
  1. نغسل الرز ونصفيه من ماؤه ( بدون نقع ).
  2. نضع الزيت في الحلة ثم نضع الحبهان + ورقة اللورو + القرنفل + عود القرفة ( بدون بصل ) ثم نضع الرز ونقلب .
  3. نضع الملح ونقلب ، ثم نضع الماء ، ونغلق غطاء الحلة ونضعها فوق صفيحة على نار هادئة حتى النضج .
  4. هذا الرز يناسب تقديمه بجانب اللحوم مثل ستيك لحم بالروزماري مشوي بالفرن أو مثلا صينية سمك وجمبري مشوي بالفرن .
وبالهناء والشفاء ،،،