الجمعة، 20 أبريل 2012

لحمة بصوص في الفرن مع بطاطس وجزر

وصفة لذيذة بشكل ، وفي نفس الوقت بسيطة ...


المقادير :

3 قطع لحمة بقري ستيك سميكة أو لحمة من سلسلة الظهر تقطع حلقات سميكة ( اللي استخدمتها في الوصفة دي  )
ملح
فلفل أسود
6 فصوص ثوم صحيحة مقشرة
5 حبات بطاطس صغيرة صحيحة أونستخدم 2 حبة كبيرة وتقطع قطعا كبيرة
2 جزرة مقطعة بشكل كبير
4 بصلات صغيرة مقطعة شرائح كبيرة أو 2 بصلة كبيرة
1 حبة طماطم كبيرة مقطعة كبير
3 ملاعق كبيرة روزماري مخرط خشن
3 ملعقة كبيرة دقيق ( طحين ) أبيض
زيت ذرة

الطريقة :
  • بالنسبة لللحمة كل قطعة كان بها مقدار من الدهن احتفظت به ولم أزله ولكن أزلت الجلدة التي بتكون فوق الدهن .
  • وكل قطعة لحمة حنحدث بها شقان بالسكينة ونحط في كل شق فص ثوم صحيح.


  • في مقلاة نضع قليلا من زيت الذرة وعندما يسخن نضع قطع اللحمة مباشرة بدون تتبيل ، وهي في المقلاة حنرش عليها شوية ملح وفلفل أسود .


  • لما تتحمر شوية ( تحمير خفيف ) نقلبها للجهة الثانية علشان تتحمر هي كمان ، وبرضه نرش عليها شوية ملح وفلفل أسود .


  • في بعض الأحيان نلاقي الثوم ممكن ينط بره اللحمة - زي الثومة الشقية دي - في الحالة دي شيلي الثومة من الزيت علشان لو خليتيها حتتحمر ولو اتحمرت طعمها حيصبح مر ،  وابقي بعدين حطيها في صينية الفرن مع البطاطس .


  • لما نخلص من تحمير كل قطع اللحمة نشيلها من المقلاة ونضع في نفس الزيت حبات البطاطس الصحيحة علشان تأخذ تحمير خفيف وتكتسب النكهة .




  • نشيل البطاطس ونضع البصلة في نفس الزيت وتأخذ تحميرة خفيفة فقط وأشيلها من الزيت .




  • في حلة صغيرة جدا أذيب 3 ملاعق طحين في مقدار كوب من ماء الفلتر وبعد ما يذوب أزيد مقدار الماء في الحلة وأحرك .
  • أرجع للمقلاة ( اللي قلينا فيها اللحمة والبطاطس والبصل ) لو لقيت كمية الزيت فيها كثير أقلل منها وأخلي كمية الزيت في المقلاة قليلة . ثم أضع الطحين المذاب على الزيت اللي في هذه المقلاة  وأقلب كويس وبسرعة علشان ما يكلكعش مني ، وأحك أي حاجة ملتصقة في المقلاة علشان تديني الطعم والمذاق الشهي للصوص .


  • وأزيد كمان من كمية الماء اللي في الصوص  ، ليه ؟ علشان أنا عايزاه صوص خفيف زي الشوربة ( بدون ما أحدد لك كمية للماء ).


  • في صينية الفرن وبدون دهنها بأي زيت أصف اللحمة والبصل والبطاطس والجزر والطماطم وكمان ما أنساش الثومة اللي نطت .


  • دي صورة الروزماري وهو من الأعشاب العطرية بيدي طعم ومذاق جميل وخصوصا مع اللحمة ممكن تلاقيه طازج أو مجفف لكن الطازج مذاقه أفضل ، حنأخذ منه الأوراق فقط بدون الساق ونقطعها تقطيع خشن .


  • نضع الروزماري على صينية اللحمة .


  • الصوص اللي عملناه ممكن نسقي بيه اللحمه على طول أو إذا كنا خايفين يكون فيه كلاكيع خفيفة ممكن نصفيه في مصفاة وبعدين نضعه فوق اللحمة ، شوفوا خفيف إزاي .


  • وإذا تبقى صوص أخليه في طبق وأثناء نضج اللحمة ممكن تحتاج زيادة لسوائل فأزيده من الصوص ده ( إذا وجدت اللحمة محتاجة سائل وهي في الفرن وكمية الصوص خلصت زيديها ماء ) .


  • أدخلها الفرن بدون تغطية على الرف السفلي المباشر للنار على حرارة عالية 260ْم لمدة ساعة وربع أو لحين النضج - هي بتأخذ وقت علشان اللحمة سميكة وعلشان كده كل حاجة في الصينية بأقطعها كبير وخصوصا البطاطس اللي خليتها صحيحة ، و لما تنضج أراعي إن الصينية يكون فيها كمية جيدة من الصوص لكن لاحظي إنه حيكون أثقل من الأول بسبب تبخر الماء وهو المطلوب .


  • تقدم في أطباق وبجانبها رز أبيض وسلطة خضراء ( بصراحة لذيذة قوي والكل عندي حبها ياريت تجربوها ) .


وبالهناء والشفاء ،،،